Jornades tècniques vies ferrades

Catalonia Adventures participa en las jornades tècniques de vies ferrades a Espanya

Les jornades tècniques de vies ferrades a Espanya que es van celebrar a Sacedón (Guadalajara) els dies 8 i 9 de gener, promogudes per ANETA (Associació nacional d’empreses de turisme actiu), l’ajuntament de Sacedón i l’associació castellano manchega d’empreses de turisme actiu i eco-turisme.Jornada-vies-ferrades-Catalonia-Adventures

Les ascensions per les vies ferrades son una revelació dins el mon de les activitats esportives en el medi natural. es una modalitat d’escalada que es desenvolupa per un itinerari vertical equipat amb material divers, grapes i clavilles metàl·liques, que serveixen com a punts de subjecció per a mans i peus, malgrat es puguin trobar altres elements com passamans, ponts, tirolines…

Aquestes jornades tenen la intenció de potenciar i fomentar les accions del turisme esportiu, millorar les accions en el espai natural i potenciar la seguretat i la Jornada-vies-ferrades-Catalonia-Adventuressostenibilitat del turisme i el mig ambient, promoure, intervenir i/o participar en l’actualització i/o millora de la formació reglada i no reglada que afectin directa o indirectament al sector turístic i especialment al subsector turisme actiu.

En les jornades tècniques de vies ferrades  es van tractar diverses qüestions relatives al mon del turisme actiu, les ferrades i el seu entorn.

Ferrada de l’Hermida, com a model de gestió i èxit.

jornades-tècniques-vies-ferrades-Catalonia-AdventuresPosta en comú per Jesus Gutierrez de A-project (constructor d’instal·lacions esportives en muntanya)

Alcalde de Peñarrubia, Segundino Caso (President de l’associació espanyola de desenvolupament rural)

Estat de la formació en les vies ferrades.

Alvaro Bastero (president de l’unió internacional de guies acompanyants en muntanya i representant de l’associació espanyola de guies de muntanya.

Posicionament de la federació espanyola d’esports de muntanya i escalada amb les instal·lacions de les vies ferrades.

Carlos Alonso Ortega (president de la federació d’esports de muntanya de Castilla la Mancha)

Equipament i normativa europea sobre les vies ferrades.normativa-europea-vies-ferrades-Catalonia-Adventures

David Mora (Guia d’alta muntanya, d’escalada, barrrancs i conseller delegat de montaña mediterranea)

Visió de les vies ferrades com a usuaris.

Carmina y Hazael (Blog ferratas, hierro y rocas)jornades-tècniques-vies-ferrades-Catalonia-Adventures

Carmina i Hazael, ens van oferir la seva opinió personal al respecte de les vies ferrades des del punt de vista de l’usuari,

Com les ferrades van canviar l’estil de vida.

Coincidint amb la necessitat del bon equipament, complir les reglamentacions, formar-se adequadament i gaudir el més possible d’aquest esport.

Disseny d’activitats per a no morir d’èxit.

Raúl Temprano (vice-president d’ANETA)

Marc jurídic de les vies ferrades.

legislació-vies-ferrades-Catalonia-AdventuresJose Maria Rives (magistrat – jutge del jutjat de primera instància e instrucció nº3 de Hellín Albacete).

El magistrat i jutge Jose Mª Rives ens va donar una sessió de caire legal sobre els aspectes que han de tenir en compte en la construcció i guiatge dels recorreguts per les vies ferrades.

 

 

 

Material tècnic.material-tècnic-vies-ferrades-Catalonia-Adventures

Petzl.

Excel·lent xerrada sobre el material de Petzl sobre com tractar el equip d’auto protecció individual i com valorar i mantenir l’equip en perfectes condicions així com de tenir al dia les fitxes EPI de cada part de l’equip.

 

 

 

Gestió del risc en les instal·lacions de vies ferrades.

gestió-del-risc-vies-ferrades-Catalonia-AdventuresAlberto Ayora (Tècnic superior en gestió del risc i responsable del comitè de seguretat de la FEDME)

Alberto ens va parlar sobre la gestió i la accidentalitat en les vies ferrades.

Temes tant diversos com els propis a la construcció de les instal·lacions, aspectes de seguretat en la realització de les vies ferrades i sobre els accidents que han esdevingut al llarg dels anys.

Sortida pràctica a via ferrada.

Luís Torija (Guia de muntanya i professor del CEFEM)

 

CONCLUSIONS

Desprès dels dos dies de formació tècnica per part de diverses entitats i professionals del sector esdevenen com a important diverses qüestions que segons el nostre parar son les més importants que es van tractar a les jornades:

1.- En primer lloc donar les gràcies a les entitats organitzadores per aconseguir dur a terme aquestes jornades, les quals trobem molt interessants per posar en comú les idees i formes de treball dels diferents elements que desenvolupem i treballem en aquestes instal·lacions esportives de turisme actiu.

2.- Cal tenir molta cura d’on realitzem l’infraestructura de les vies ferrades, aquestes les hem de tractar com un espai esportiu vinculat al turisme.

3- Les infraestructures de vies ferrades tenen un marc legal i una normativa en la seva construcció, no es una bona idea proliferar tot un seguit de petites ferrades o ferrades en mal estat de conservació que tenen tendència a caure en el desús i/o en la falta de manteniment i per conseqüència en la seguretat del recorregut.

4- Les instal·lacions de vies ferrades tenen diversos interlocutors, el propietari del terreny, el municipi, els consorcis de turisme de la zona,  el promotor de la ferrada, el constructor de la ferrada i els usuaris. i cal actuar segons les normatives i la legislació per afavorir un bon element per desenvolupar un adequat producte de turisme esportiu sostenible.

5- La correcta formació dels usuaris de les vies ferrades, tan les empreses de turisme actiu, els guies de muntanya i escalada i els usuaris. Coincidim en la necessitat de promoure la formació de tots els usuaris, cada un dins de les seves necessitats.

6.- Gaudir el màxim possible d’aquest esport amb la màxima seguretat.

Pot ser et pot interessar:

Coneix els nostres cursos i ferrades